Ackrediterad materialprovning med kvalificerad rådgivning

Genom mekanisk provning hjälper vi dig att utvärdera om ett material eller en komponent uppfyller kvalitetskraven avseende hållfasthet. Vi erbjuder expertis och resurser för kvalificering av material genom mekanisk provning av metaller, polymerer och kompositmaterial.

Breda resurser inom mekanisk materialprovning

Vi utför allt ifrån standardiserad mekanisk provning som dragprov, slagprov och bockprov mm till komplexa provningsuppdrag som kräver avancerad mät- och inspektionsteknik.

Vi utför bland annat följande:

  • Dragprov
  • Slagprov
  • Bockprov
  • Hårdhetsmätning Brinell, Vickers och Rockwell
  • Brottmekanisk provning
  • Miljötålighetsprovning
  • Utmattningsprov LCF, HCF och TMF enligt föreskrivet lastspektrum
  • Hålkanttryck
  • Skjuvprov och fläkprov av limförband, kompositer och metaller

 

Våra specialistområden omfattar bland annat höghållfasta material och lättmetaller, polymerer, kolfiberkompositer, tunna strukturer samt lim-, nit-, skruv-, löd- och svetsförband. Vi hjälper dig att utvärdera om materialvalet är rätt, hur hög belastning materialen tål samt om, när och hur skador kan uppkomma.

Provning i kontrollerad miljö

Vi utför provning av material och uppriggade komponenter avseende hållfasthet, livslängd och funktion i kontrollerad miljö. Detta kan utföras vid temperaturer från -80 °C till +1000 °C och med kontrollerad luftfuktighet.

Tillverkning och konditionering av provföremål

Vi tillverkar provstavar och andra provföremål som också kan konditioneras och åldras innan provning. I vårt kompositlaboratorium har vi även egen tillverkning av kompositpaneler för kvalificering av material, tillverkningsmetoder och reparationsmetoder. Vi har också möjlighet att hjälpa dig med val och montering av töjningsgivare inför provningen.

Ackrediterade laboratorier

Våra provningslaboratorier är ackrediterade av Swedac enligt ISO/IEC 17025. Ackrediteringen omfattar många av våra metoder inom mekanisk provning. All provning utförs i enlighet med internationella standarder som SS-EN, ISO, ASTM eller enligt din egen kravspecifikation.

Kontakta oss

Vi hjälper dig att kvalificera material och processer bland annat genom mekanisk provning. Kontakta oss gärna genom vårt kontaktformulär så hör vi av oss snarast.